ΑΡΙΩΝ Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου

Την ομορφιά διακόνησα
Τι πιο μεγάλο θα μπορούσα
που μ’αξίωσαν (οι Μούσες)
τη δική τους δύναμη δίνοντας να λέω:
αλήθεια σε μελλούμενους καιρούς
κάποιος θα βρίσκεται να με θυματ’ εμένα.

Σαπφώ

Για εμάς, τους σύγχρονους Μηθυμναίους, τους κατοίκους του Μολύβου, η πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου δεν είναι μια πληροφορία στον τουριστικό οδηγό.

Είναι δώρο ακριβό που μεταφέρουμε με αίσθημα ευθύνης και χαρά.

Είναι το βλέμμα μας και η ανάσα μας.

Ο Μόλυβος είναι ο τόπος που γέννησε τον διάσημο κιθαρωδό και λυρικό ποιητή  του αρχαίου κόσμου, Αρίωνα τον Μηθυμναίο. Δεν σώθηκε ούτε ένας στίχος του, παρά μόνο μια ιστορία που μας μεταφέρει ο Ηρόδοτος: κάποτε οι ναύτες που μετέφεραν τον Αρίωνα από τη Σικελία στην Κόρινθο, τον έριξαν στη θάλασσα για να μοιραστούν τα πλούτη του, μα τον έσωσε ένα δελφίνι που άκουσε το τραγούδι του.

Μια ιστορία που υπενθυμίζει πως το ταλέντο κάθε ανθρώπου είναι η δύναμή του που μπορεί να υποτάξει τη φύση ολόκληρη και να τον βγάλει στη στεριά.

Αυτή η ιστορία, ζωντανεύει ανάμεσα στις χορδές και τα δάχτυλα των μουσικών, που φτάνουν από όλες τις γωνιές της γης κάθε χρόνο στο Μόλυβο για το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ξεκινήσε τη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2012. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κοντά μας μουσικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, σπουδαστές και μαθητές από κάθε γωνιά της γης. Φιλοσοφία μας η προσέγγιση της κιθάρας, ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό. Ως μέσο μουσικής έκφρασης και αισθητικής καλλιέργειας. Ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης.