«Αρίωνα, τη μελωδία αυτή, ξανά!»

Ημέρα ολοκλήρωσης η χθεσινή  για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων, που διοργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, από 1 έως 7 Αυγούστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κορίνας Βουγιούκα.

Οι συναυλίες στη γεμάτη φιλόξενη αυλή του Δημαρχείου, της Πινακοθήκης και του Χαμάμ, το υψηλό επίπεδο των εκπαιδευτικών δράσεων και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των συμμετεχόντων που ταξίδεψαν στο Μόλυβο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνομολογούν την πιο επιτυχημένη χρονιά του Αρίωνα.  

 Στη διάρκεια του φεστιβάλ, πάνω από 100 συνολικά συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι μουσικοί, μαθητές και σπουδαστές από την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Σλοβακία, την Αργεντινή και τη Γερμανία πήραν μέρος σε σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, διαλέξεις και συναυλίες με την κιθάρα κάθε φορά σε διαφορετικούς ρόλους και ρεπερτόριο.

 Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Μόλυβος πήρε τη μορφή μιας τεράστιας μουσικής σκηνής που φιλοξένησε, ανέδειξε και συνέθεσε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο δεκάδων νέων.   

Μεταξύ των προσκεκλημένων μουσικών ήταν οι κιθαρίστες Pablo Marquez, Bastian Hildner, Adam Marec, Kozo Tate,  Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, Κώστας Μακρυγιαννάκης, Θωμάς Νάτσης, Ελένη Σκάρκου, Ιωάννης ΖορπίδηςΕυθύμης ΠατσαντζόπουλοςΘανάσης ΖήροςΓιώργος Βλάχος,  ο τσελίστας Ιωάννης Τουλήςη τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου, η ερμηνεύτρια κόρνου Ging Han, ο μαέστρος Αντώνης Βερβέρης, ο καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσηνός και οι κατασκευαστές κιθάρας και χορηγοί του Αρίωνα, Wolfgang Jellinghaus και Ιωάννης Παπαδόπουλος. 

Στους διαγωνισμούς του Αρίωνα, στην κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας, στο διαγωνισμό Milestone Guitar Competition, 2ο βραβείο (1η θέση) πήρε ο Γιώργος Καφεντζής, 3ο βραβείο ο Zhiu Jaren από την Κίνα, έπαινο ο Νίκος Καπατασίδης και ο Νίκος Μπαρουτσάκης.

Στην κατηγορία έως 13 ετών το 1ο βραβείο πήρε η Αμαλία Κωστούλη, το δεύτερο ο Θοδωρής Γιαμπανής, το τρίτο μοιράστηκαν η Χρύσα Γκουγκή και ο Ιάσωνας Ευαγγελόπουλος, με έπαινο τιμήθηκαν ο Μιχάλης Φωτιάδης, η Εύα Παπαδοπούλου και η Μιχαέλα Λιόντα. 

«Ο Μικρός Αρίωνας», το μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 7-13 ετών, με την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μελισσηνού και του Αντώνη Βερβέρη, παρουσίασε την παράσταση «Τα ταξίδια του Οδυσσέα ». 

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν σε ιδιαίτερους χώρους, όπως στην αυλή της Πινακοθήκης, στο Χαμάμ του Μολύβου και στο Μουσείο της Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς  στην Αγία Παρασκευή. 

Ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου Μόλβαλης Νίκος τόνισε: 

«Το Διεθνές Φεστιβάλ κιθάρας “Αρίων” μετρά οκτώ χρόνια και αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτιστικό θεσμό του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Παίρνει το νήμα από τον 6ο π.Χ. αιώνα και τον κιθαρωδό Αρίωνα τον  Μηθυμναίο και συνδέει με δημιουργικό τρόπο πολλές περιοχές της χώρας, πολλές χώρες, πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες, πολλές μουσικές εκφράσεις σε μια εβδομάδα μουσικής πανδαισίας που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Συνενώνει την υψηλή μουσική εκπαίδευση με την ποιοτική μουσική απόλαυση. 

Εδώ και 8 χρόνια οικοδομήθηκε ένας θεσμός που ανοίγει τις πόρτες του σε όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο, σε όλο και περισσότερους μαθητές, σε όλο και περισσότερους καλλιτέχνες με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και την τουριστική πολιτιστική πρόταση που διαχέει ο Μόλυβος και η Λέσβος έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.»

 Πολλές ευχαριστίες για την υποστήριξη του Φεστιβάλ:

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στην Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στην ΕΤΑΛ στα ΕΛΠΕ, στην Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, στην Σχολή Καλών Τεχνών Παράρτημα Μήθυμνας, στην Στέγη Τεχνών «Τρύφων», στο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας και στην Δημοτική Πινακοθήκη για την παραχώρηση των χώρων στην ΕΡΤ, στα μέλη και τους εθελοντές για την βοήθειά τους και την φιλοξενία που παρείχαν καθ΄όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ.

 

You may also like

Φέτος ο ΑΡΙΩΝ – το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου γιορτάζει τα 10 χρόνια του!

Φιλοδοξώντας και την φετινή χρονιά να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό διαφορετικών ηλικιών, που σχετίζεται με τη μουσική με ποικίλους τρόπους, περικλείει διαφορετικά είδη δράσεων όπως Συναυλίες, Ακαδημία, Εργαστήρια, Ημερίδα και Διαγωνισμούς για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας ΑΡΙΩΝ: Ήχοι κιθάρας σαν γιγάντειο ηχείο – 1 έως 7 Αυγούστου στον Μόλυβο

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο Μόλυβος, η πατρίδα του Αρίωνα του κιθαρωδού, φιλοξενεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας « Αρίων» ! Η έμπνευση, το ταλέντο και η μαγεία του ήχου, κάθε βράδυ, στις συναυλίες διάσημων μουσικών από τη Γερμανία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της […]

11ο ΑΡΙΩΝ – Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου 2023 – Τήνελλα: Αρίων concertante (2-6/8/2023)

Τήνελλα: Μια λέξη που επινόησε ο Αρχίλοχος στην Ολυμπία για να μιμηθεί τον ήχο της λύρας του, όταν μεθυσμένος προφανώς, ξέχασε να την φέρει μαζί του. Υποκλινόμαστε  στην ευρηματικότητα του μεγάλου ποιητή και την κρατούμε, τραγούδι και προμετωπίδα του φετινού μας Αρίωνα. Τήνελλα λοιπόν για τους φίλους που μας ρωτούν σχετικά με την απουσία της […]