from the blog.

Δημήτρης Σουκαράς

Ο Δημήτρης Σουκαράς είναι κλασσικός κιθαρίστας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρείται ένας από τους πιο βραβευμένους και υποσχόμενους Έλληνες κιθαρίστες της γενιάς του. Είναι Eurostring και D’addario Artist, Yeoman της Musician’s Company και νικητής της Πλατφόρμας Νέων Καλλιτεχνών του IGF. Έχει λάβει 20 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, πιο πρόσφατα κέρδισε το Βραβείο Κιθάρας “David Russell”, το οποίο απονέμεται από τον ίδιο τον Μαέστρο που τον χαρακτήρισε “εξαιρετικός μουσικός, προσωπικότητα και ερμηνεία… έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του”, τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Mottola, το Βραβείο Κιθάρας Ivor Mairants, και τον Διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών για Υποτροφία. Επίσης, από το 2019 έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της Σειράς Συναυλιών MUΣA  που είναι ένα Μουσικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται τον Αύγουστο στην Αρχαία Κόρινθο.

Ως σολίστ, έχει συμπράξει με την Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και με την Αθηναϊκή Μαντολινάτα. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο King’s Place (Λονδίνο), Musikverein (Βιέννη), Θέατρο Θερβάντες (Λονδίνο) και έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ καθώς και για την ΕΡΑ Κέκρυρας. Επίσης, συνεργάζεται με τον Ιταλό Μπαντονεονίστα Giancarlo Palena και εμφανίζονται συχνά στην Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD “From Dawn to Dusk”. Ο Κώστας Γρηγορέας έγραψε στο Ταρ, “Είναι ευγενής, νέος, πολύ ταλαντούχος και άριστα καταρτισμένος. Έχει όλα τα προσόντα ώστε να δικαιούται τον χαρακτηρισμό ¨πολλά υποσχόμενος μουσικός¨… με την πρώτη δισκογραφική δουλειά του, η οποία, όπως θα διαπιστώσετε ακούγοντάς την, προφανέστατα αποτελεί την αρχή μιας μακράς και επιτυχημένης πορείας στο χώρο της κιθάρας”.

Ο Δημήτρης συνεργάζεται με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Φίλιππο Τσαλαχούρη και Πέτρο Κλαμπάνη) προετοιμάζοντας μια συναυλία με νέα έργα για κιθάρα σύγχρονης ελληνικής μουσικής την άνοιξη του 2020 στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου όπου και σπουδάζει. Στην ίδια συναυλία θα γίνει και η πρεμιέρα του Κοντσέρου «Homage» για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων του μεγάλου Ακαδημαϊκού Θεόδωρου Αντωνίου (παραγγελεία του Φεστιβάλ κιθάρας Αθηνών, γραμμένο για τον Κώστα Κοτσιώλη, αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι).

Παρακολουθεί μαθήματα με τους Michael Lewin, David Russell και Fabio Zanon στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, όπου ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές με Διάκριση και του απονεμήθηκε το βραβείο DipRAM (- το υψηλότερο βραβείο της Ακαδημίας). Τώρα, σπουδάζει πρόγραμμα Advanced Diploma (προ διδακτορικό πρόγραμμα). Οι σπουδές του έχουν ολοκληρωθεί με την υποστήριξη της Υποτροφίας Αθηνά, της Ακαδημίας Αθηνών και της ίδιας της Ακαδημίας του Λονδίνου. Αποφοίτησε με βαθμό Άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με δασκάλους την Κορίνα Βουγιούκα και τον Κώστα Κοτσιώλη. Υπήρξε ο πρώτος σπουδαστής του Τμήματος που τελείωσε την ειδίκευση στα 3 αντί για 5 έτη. Πήρε το Δίπλωμα κιθάρας με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο στη Μαδριγάλειο Μουσική Σχολή Κορίνθου με τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, και έπειτα παρακολούθησε μαθήματα για την προετοιμασία εισαγωγής του στην Ακαδημία με τον Αντώνη Χατζηνικολάου και μαθήματα σε θέματα ερμηνείας με τον πιανίστα Αναστάσιο Πάππας.

Παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ο Δημήτρης ασχολείται με την σύνθεση Μουσικής για το Θέατρο και συνεργάζεται από το 2016 στενά με την Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου Κορινθίας. Έχει γράψει μουσική για τον “Φιλάργυρο” του Μολιέρου, τον “Γυάλινο Κόσμο” του Tennessee Williams, τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη και τον “Εμπορο της Βενετίας” του William Shakespeare.